VEČERI KLAPSKE PISME U KOMIŽI, tradicionalna manifestacija ili ?

Oduvijek smo smatrali da se klapska pjesma, kao nematerijalno kulturno dobro, mora prezentirati gostima kao dio naše turističke ponude. Jer tijekom turističke sezone, klapski koncerti i klapsko pjevanje, na žalost, već godinama predstavljaju rijetku pojavu. 
Sa druge strane, sve se svelo na par "većih", "važnijih", događaja kao što su Ribarska noć, Rota Palagruzona i još neki, a klapski koncerti su se događali kada bi neka klapa navratila na "gažu" ili pak u sklopu autorske večeri nekog od znamenitih autora. Premalo, čak i za relativno kratku turističku sezonu kakva je komiška. 


"KANAT UZ FOGUN"
Na ljeto 2010. klapa "Komiža" izašla sa vlastitim projektom "Kanat uz fogun" sa ciljem da publici, pa makar i uz pečenu ribu, predstavi malo domaćeg klapskog pjevanja. 
Žolo Lucica: "Kanat uz fogun" 
Isto se ponovilo i 2011. godine ali je već tada bio jasno da ovakav projekt, kao zabavni sadržaj može biti zanimljiv gostima i ugostiteljima, ali je daleko od primarnog cilja jedne ozbiljne klape - očuvanja i promicanja izvorne klapske pjesme. 


"VEČER KLAPSKE PISME", 
u Komuni od 2012. do 2014.
Stoga je klapa "Komiža" već iduće 2012. godine pokrenula vlastitu manifestaciju - "Večeri klapske pisme". Koncerti su priređivani u prizemlju mletačke utvrde, danas poznate kao Komuna (dugogodišnje sjedište komiške Općine). 
Plakat za Večeri klapske pisme u Komuni
Ove su večeri pokazale svoju svrhovitost jer su privlačile brojne turiste koji se možda nikada ne bi imali prilike upoznati s jednim autohtonim dalmatinskim "proizvodom" - klapskim pjevanjem. 
Na žalost, odmah su se pokazali brojni nedostaci. U ionako siromašnom kalendaru događanja, Turistička zajednica Grada Komiže je u istom terminu kad su bile Večeri klapske pisme znala organizirati i druge događaje. Osobito je bilo "dojmljivo" kada bi se to događalo neposredno uz Komunu jer se tada direktno ometalo klapski koncert. 
Tri pune godine nije se uspjelo riješiti sjedeća mjesta za publiku pa bi posjetitelji nakon 15-20 minuta znali izlaziti (što je ometalo i ostalu publiku i izvođače) a na koncu je svojevrsna "privatizacija" Komune dala svoj obol. 
U ionako skučeni prostor Komune, "ubačena" je još jedna barka (bez ikakve muzejske vrijednosti i povijesnog konteksta) čime je klapi na indirektan način "signalizirano" da smeta. Kad bi zanemarili sve nedaće prigodom organiziranja ovih Večeri, ostali bi nam ipak dojmovi gostiju a oni su ipak sve pozorno pratili, snimali i ispratili dugotrajnim pljeskom.
Na koncu, nakon tri godine priređivanja Večeri u Komuni, kad je bilo više nego očigledno da smo "prekobrojni", prihvatili smo prijedlog nove lokacije - dvorište Osnovne škole. 


"VEČER KLAPSKE PISME" 
u školskom dvorištu
Tijekom ljeta 2015. organizirano je 5 Večeri klapske pisme (plus koncert povodom Dana Pobjede) na kojima je publika imala prigodu ne samo uživati u dalmatinskoj klapskoj pjesmi već i educirati se. Iz prve ruke doznali su sve, ne samo o klapi "Komiža" već o pojmu i funkcioniranju klape, fenomenu klapskog pjevanja, klapskim natjecanjima i o mnogim drugim detaljima koji su utjecali da je danas klapsko pjevanje vrijednost koju je i UNESCO prepoznao i zaštitio. 
Plakat za "Večeri klapske pisme"
Gledalište
U školskom dvorištu klapska pjesma je ipak doživjela svoju promociju u pravom ambijentu, pred pravom publikom. Često se tražila stolica više koje smo sami donosili iz ljetnog kina a publika je bila i izvan dvorišta, u Školskoj ulici. Osim klape "Komiža", u par navrata je "gostovala" i klapa "Koluna", skupina koja je demonstrirala klapsko pjevanje "na uho" kako se nekada pjevalo u Dalmaciji.


ŠTO SE U KOMIŽI SMATRA MANIFESTACIJOM, 
A ŠTO TRADICIONALNIM ?

Na ovim klapskim koncertima, od zvaničnih predstavnika komiške vlasti NITKO se nije pojavljivao. Zašto? 
Možda su imali drugih obveza? Možda su smatrali da se njih ovi događaji ne tiču, ili da je to samo jedan hir, ili dišpet?   Bilo kako bilo, ignorirali su, ne samo trud jedine amaterske pjevačke družine iz svoga mjesta koja nešto radi i priređuje, već i brojne posjetitelje ovih koncerata, Komižane, iseljenike i osobito turiste radi kojih su ovi kulturni sadržaji i bili priređivani. 
Na koncu godine, lokalni velikodostojnici su upoznali javnost s tradicionalnim manifestacijama koje su se prošloga ljeta održale u Komiži. Ne želeći umanjiti ni vrijednost, ni "tradicionalnost" nabrojenih događanja (a neki "tradicionalni" su se započeli organizirati nakon naših "Večeri"), moramo primijetiti kako "Večeri klapske pisme" niti jednim slovom nisu spomenute?! 
Ni kao kulturna, ni kao tradicionalna manifestacija. 
Zbog čega? 
Sa ciljem daljnjeg razvoja glazbenog amaterizma u ovom Gradu (što li uopće još djeluje?), te očuvanja i prezentacije tradicionalnog klapskog pjevanja koje u Komiži ima duboke korijene, o ovom i ovakvom "vrednovanju" naše kulturne manifestacije trebalo je već ili konačno argumentirano odgovoriti, ili zauvijek - zašutjeti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!