SUSRET KLAPA U BATARIJI

Jedini klapski blog s otoka Visa svoj prostor mora posvetiti i događaju koji se zove „tradicionalni Susret klapa u Batariji“.
                                                            Izvor: fejs TZ GradaVisa

Organizator ovog događaja je „Lavurat za Poja“ (LZP), nevladino, nestranačko, neprofitno udruženje građana koje ističe da se bavi revitalizacijom života u selima otoka Visa. Ambiciozno, vrlo...
Pod okriljem LZP, od 2007. godine djeluje i muška klapa „Liket“, u čijem su osnivanju sudjelovale lokalne vlasti gradova Komiže i Visa (?!), pa se klapa nazvala i otočnom (?!). Po riječima pok. Joška Repanića, osnivača klape i LZP, klapa „Liket“ je trebala biti „perjanicom otočnog muškog pjevanja“(?!). Ne znam što bi taj izraz trebao predstavljati.


                                                    Iz dopisa LZP od 4.1.2010.

Od 2009. godine, udruga LZP organizator je „Susreta klapa u Batariji“, koji se održava svake godine, osim 2015., kada je kiša otkazala „Susret“.
Prve godine održavanja „Susreta“, to je i bio Susret viških klapa. Nastupile su sve 3 klape koje su toga trenutka djelovale na otoku („Gusarica“, „Liket“ i „Koluna“), a nadalje ... od Susreta je ostao tek naziv, a od viških klapa tek - spomenuta „perjanica“.
Prošle godine, organizator se čak zaigrao i brojkama pa je rečeno da je to 17. tradicionalni Susret klapa...(?!), a bio je 8., ukoliko se broji i onaj  neodržani (2015. godine).
                                                         17.(?!) Susret klapa 2016.

Danas na otoku Visu postoji čak 7 klapa. Doduše, jedna djeluje tek povremeno, a dvije su svoje zadnje nastupe imale prije više od 1 godine.
Ipak, u 10. godini svoga postojanja, "otočna" klapa „Liket“ se na „Susretu klapa u Batariji“ srela samo i sama sa sobom, i svojim radom. Otpjevala je 6 pjesama koje valjda predstavljaju neku retrospektivu...

Da, na koncertu je nastupila i klapa „Kaše“ iz Dubrovnika, jer tamo pjeva i jedan Višanin. Istučena i izmučena tramontanom, jer došli su brodom direktno na nastup, otpjevala je 8 pjesama i dvije zajedničke na kraju.
Valjda kako bi „tradicionalni Susret klapa u Batariji“ po još nečemu bio poseban, isti je otpočeo nastupom Dramske skupine OŠ „Vis“ s predstavom „Emocionalna prtljaga“ (?!).
Kada bih, gledajući malo šire, rekao da je održavanje „tradicionalnog Susreta klapa u Batariji“ na tragu još „uspješnije“ revitalizacije viških sela koju je za cilj postavila udruga „Lavurat za Poja“, možda bi netko i zamjerio. Stoga ću se izraziti jednako kao i učenici u svojoj predstavi – „šutnjom“ jer i šutnja može koji put biti najboljom pjesmom. Čak i na „Susretu klapa“.


                                    Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!