U susret 52. Omiškom festivalu: U LUCICU PROCVALO JE SUNCE

Na Omiškom festivalu nastavljamo se predstavljati i natjecati napjevima i skladbama s našega škoja. Prije dvije godine predstavili smo se skladbom "Oto tako" (glazba: Đino Mladineo/stihovi: Joško Božanić), prošle godine skladbom "Besida obo besidi" (glazba: Đino Mladineo / stihovi: Joško Božanić / aranžman: Duško Tambača) i komiškim napjevom "Da Bog dade da procvate ruža" (zapisao i obradio: Duško Tambača), a ove godine s dva napjeva: "Orijadna privarena" (zapisao i obradio: Đino Mladineo) i "U Lucicu procvalo je sunce". 

"U Lucicu procvalo je sunce" 
Ovu rugalicu sam prvi put čuo prije nekih 35 godina od Jakše Mardešića - Živana, (1. tenor komiških klapa "Komiža", "Riva", "Ježina" i "Koluna") a napjev smo pjevali na uho.
U kolovozu 2016. godine "Lucicu" sam otpjevao maestru Dušku Tambači. Tako je "U Lucicu procvalo je sunce", u obradi jednog od najvećih klapskih skladatelja i obrađivača, prvi put izvedena za blagdan Sv . Mikule 2016., a ovoga će ljeta svoju praizvedbu imati i na Omišu, na Večeri mješovitih klapa u Blatu.

Za one koji ne znaju, Lucica je danas omiljeno komiško kupalište, a vrijeme nastanka pisme bilo je tek omanje žalo na koje se izvlačilo ribarske brodice. Likovi iz pisme, Kapicina Luce i Onte K., stvarni su i živjeli su u neposrednoj blizini Lucice. Luce se za Onteta nikad nije udala, ali je njihova romanca, zahvaljujući ovoj rugalici i danas živa u glazbenoj baštini Komiže. 




Osim na Festivalu, kanconeta će se uskoro, zajedno s još 12 viških pjesama, naći i na nosaču zvuka klape "Komiža" koji bi trebao biti objavljen dogodine za 40. obljetnicu klape.


Drugi napjev, "Orijadna privarena" iz zaseoka Žužeca , koji je po kazivanju Tonka Karuze zapisao i obradio Đino Mladineo, prvi i jedini put otpjevan je na Omiškom festivalu davne 1983. godine. Uz male preinake, napjev "Orijadna privarena" ćemo nakon punih 35 godina od praizvedbe, otpjevati na ovogodišnjem Festivalu.
                                                                                        
                                                                 Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!