Nosač zvuka "OTO TAKO"


Dana 28. srpnja 2019. godine, svijetlo dana je ugledao prvi pravi viški nosač zvuka - cd "Oto tako" kojega je skromnom tehnikom u improviziranom studiju snimila mješovita klapa Komiža.
Na cd-u se nalazi 12 pjesama, 9 izvornih napjeva i 3 skladbe viških autora. Tijekom zadnje 3 godine početni 21 naslov suzilo se na 12 jer je 40. godišnjica osnutka klape "Komiža" (ujedno i 40. obljetnica organiziranog klapskog pjevanja na otoku Visu) bila pred "vratima".  


A evo par riječi o pjesmama:

1. OTO MUZI S' PALAGRUZE*
Između dvije varijante ovog komiškog napjeva, one koju je obradio Đino Mladineo (objavljena u Zborniku FDK Omiš br. 2.)  i one koju je po starom tonskom zapisu, obradio Duško Tambača, odabrana je ova druga. Naime, koncem 2016., maestro Tambača je vodio klapu Komiža i 4 komiška napjeva u njegovoj obradi po prvi put su se uvježbala i našla na repertoaru klape. Jedna od njih je i "Oto muzi s' Palagruze". Ovoga ljeta "Komiža" je ovaj napjev izvela u revijalnom dijelu Večeri izvornih napjeva 53. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, a zatim i na natjecateljskoj Večeri mješovitih klapa 6. Festivala klapske pisme Posušje gdje je osvojena/podijeljena  3. nagrada Stručnog žirija.

2. CVIT MI JE U  GORI
Napjev „Cvit mi je u gori“, Dinko Fio je zapisao 1961. godine u Visu i zatim ga i obradio. Notni zapis se nalazi u Zborniku FDK Omiš br. 2. Na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš pjesma je prvi put otpjevana 1980. godine (14. festival, klapa "Ošjak" - Vela Luka koja je u m/ž finalu osvojila 2. nagradu Stručnog povjerenstva). 
Ova pjesma se nalazi na lp-ploči klape "Ošjak" ("Za naš Ošjak i vale...") iz 1982. godine.
Muška klapa "Komiža" je napjev "Cvit mi je u gori" pjevala na izbornoj večeri muških/ženskih klapa 48. FDK Omiš 2014. godine, a nalazi se na prvom nosaču zvuka klape "Komiža" iz 2016. godine.

3. VILO, DVI JABUKE*
Ovaj komiški napjev zapisao je 1967. godine a zatim i obradio Duško Tambača. Pjesma još nije izvedena na klapskim festivalima.
4. BOR MI SE ZELENI
Napjev je zapisao i obradio u Komiži Đino Mladineo 1981. godine, a po kazivaču (Mate Vojković) najvjerojatnije je s područja Postrožjo. Klapa "Komiža" je ovu pjesmu praizvala na izlučnoj večeri 17. FDK Omiš 1983. godine a notni zapis se nalazi u Zborniku FDK Omiš br. 2. 
Napjev "Bor mi se zeleni" nalazi se i na prvom nosaču zvuka klape "Komiža" iz 2016. godine. 

5. ORIJADNA PRIVARENA*
Napjev "Orijadna privarena" iz Žužeca zapisao je i obradio Đino Mladineo 1982. godine a kazivač je bio Tonko Karuza. Klapa "Komiža" je ovu pjesmu praizvela na izlučnoj večeri 17. FDK Omiš 1983. godine a notni zapis se nalazi u Zborniku FDK Omiš br. 2. U novije vrijeme "Komiža" je ovaj napjev otpjevala na Večeri mješovitih klapa 52. FDK Omiš u Blatu 2018. godine.

6. U LUCICU PROCVALO JE SUNCE*
Ovaj komiški napjev - rugalicu sam kazivao (pjevao) a Duško Tambača je zapisao i obradio na ljeto 2016. godine. Klapa "Komiža" je ovu pjesmu praizvela na Večeri mješovitih klapa 52. FDK Omiš u Blatu 2018. godine.
7. GARLICA JE PROPIVALA
Napjev je iz Pliskog poja. Po kazivanju Miće Bogdanovića, zapisao ga je i obradio Duško Tambača 1976. godine. Klapa "Brodosplit" je ovu pjesmu praizvela na 15. FDK Omiš 1981. godine a notni zapis se nalazi u Zborniku FDK Omiš br. 2. 
Napjev "Garlica je propivala" snimljen je na albumu (lp-ploča i audio-kaseta) klape "Brodosplit" "Pismo moja, hrli tamo" iz 1982. godine te na prvom nosaču zvuka (cd) klape "Komiža".  

8. O VISU MOJ
Autor ove skladbe je Šime Slavić iz Visa, a klapski aranžman izradio je Đino Mladineo. Po njemu je "Komiža" izvodila ovu skladbu 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća a i na nosaču zvuka se ostalo vjerno jedinom potpisanom klapskom aranžmanu ove neslužbene viške himne.
Na albumu (lp-ploča i audio-kaseta) klape "Brodosplit" "Pismo moja, hrli tamo" iz 1982. godine, nalazi se i ova pjesma (?!) pod naslovom "Visu mom" (aranžman Duško Tambača) ali nije navedeno ime autora a i tekst je značajno izmijenjen.
Pjesma s ovim naslovom nalazi se i na jedinom nosaču zvuka ženske klape "Gusarica" ali je upitno čiji je aranžman.
9. OTO TAKO
Đino Mladineo je 1986. uglazbio pjesmu Joška Božanića  "Oto tako" i skladba je praizvedena na Večeri novih skladbi 20. FDK Omiš (klapa "Brodosplit"). Skladba je snimljena na nosaču zvuka (lp ploča) u izdanju Festivala. Od tada je pjesma "Oto tako" gotovo pala u zaborav. Klapa "Komiža" je nakon punih 30 godina, na Večeri mješovitih klapa FDK Omiš u Komiži 2016. godine, otpjevala i osvojila 3. mjesto Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. 

10. LIPO TI JE NASRID VALE MORE*
Postoje dvije varijante ove stare komiške pjesme. Prva koju je po zapisu Frane Tralića iz 1955. godine obradio Đino Mladineo i druga koju je 1960. godine zapisao Marko Rivijera a obradio Dinko Fio. Budući je prva varijanta češće pjevana, klapa "Komiža" se odlučila na ovu drugu, gotovo zaboravljenu varijantu. Ni ova pjesma još nije izvedena na klapskim festivalima. 

11. BESIDA OBO BESIDI
Još jedna pjesma Joška Božanića koju je uglazbio Đino Mladineo. Aranžman potpisuje Duško Tambača. Klapa "Brodosplit" je otpjevala ovu pjesmu na Večeri novih skladbi 16. FDK Omiš 1982. godine te je snimljena na nosaču zvuka (lp ploča) u izdanju Festivala. Notni zapis objavljen je u Zborniku FDK Omiš br. 3.
Nakon punih 35 godina je čekala novu izvedbu pred festivalskom publikom kada je klapa "Komiža" otpjevala na Večeri mješovitih klapa 51. FDK Omiš u Blatu 2017. godine. 

12. DA BOG DADE DA PROCVATE RUŽA*
Ovu staru komišku pjesmu koja se pjevala kod ispraćaja ribara u ribolov kazivao/pjevao sam Dušku Tambači koji je obradio 2016. godine. Već idućega ljeta klapa "Komiža" je ovaj napjev otpjevala na Večeri mješovitih klapa 51. FDK Omiš u Blatu. Snimka s te Večeri nalazi se na nosaču zvuka.
* pjesme koje su po prvi put snimljene


Na kraju ...
U vremenu kada se neki tradiconalni klapski napjevi već godinama ponavljaju po festivalima, kada se repertoar izvornih pjesama "osvježava" narodnim pjesmama iz unutrašnjosti Dalmacije pa čak i onima iz podneblja koja nisu  blizu Dalmaciji niti zemljopisno, niti glazbenom srodnošću, ovaj nosač zvuka je iznjedrio:
9 viških napjeva, od kojih 7 još nitko, osim "Komiže", nije snimio;
Od tih 7 napjeva, 5 je na klapskim festivalima otpjevala samo klapa "Komiža", a 2 ("Vilo, dvi jabuke" i "Lipo ti je nasrid vale more") još nitko. 
U vremenu kada neki "mrtvi hladni" tradicionalne napjeve iz drugih mjesta ("Poljičani poštovani", obr. Duško Tambača ili "Švet' Ivane o' moga Trogira", obr. Nikola Buble) unakaze i viškom slušateljstvu "prodaju" (otpjevaju) kao komiške/viške pjesme, klapa "Komiža" je za neke iduće generacije viških klapa dala svoj skromni doprinos očuvanju kulturnog dobra kojeg su nam pređi ostavili.

                                         Piše: Mićo Sviličić

                                

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!