VIŠKO KLAPSKO PISMA U DOBA KORONE

Svijet je zbog pandemije koronavirusa u potpunosti stao. 
U skladu s time i sve "sporedne" stvari poput športa i kulture.
I dok se za globalna športska natjecanja poput Olimpijskih igara ili Europskog nogometnog prvenstva već zna da su odgođena za iduću 2020. godinu, za održavanje klapske "olimpijade", Omiškog festivala, još uvijek se ništa ne može pouzdano prognozirati. 
Zna se da audicija zasigurno neće biti. Zabrane okupljanja utjecale su i na održavanje proba...


U ovu 2020. godinu klapa "Komiža" je ušla vrlo ambiciozno. Nakon dugog traženja, klapa se pojačala te je odabran i dobrim dijelom uvježban repertoar, osobito za nastupe u ljetnim mjesecima, te posebno za natjecanja na klapskim festivalima. 
Od 6 pjesama koje je klapa poslala uz prijavnicu za Festival dalmatinskih klapa u Omišu, čak 3 su viški napjevi (2 komiška i 1 iz viških Poja). Za Festival klapske pisme u Posušju još nije poslana prijavnica ali je planirano prijaviti 4 pjesme od kojih 2 s otoka Visa.
Ove godine klapa je namjeravala po prvi put nastupiti na festivalu "Klape Gospi Sinjskoj" i predstaviti se marijanskim napjevom "Marijo, majko mila". Autor klapske obrade ove pjesme je maestro Duško Tambača.


S prvim danima ove 2020. godine otpočelo se s probama a zadnje su održane neposredno prije zabrane okupljanja.
Umjesto klapsko-poetske večeri koju smo namjeravali upriličiti u okviru proslave Dana Grada Visa i svetkovanja viškog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja, ostaje nam slušati upute stožera CZ i  - čekati. 
Čekati kraj ovoj pošasti i normaliziranja života na otoku, u državi i na čitavoj kugli zemaljskoj.
Do tada ostaje nam vježbanje putem širokog spektra društvenih mreža. 

Piše: Mićo Sviličić

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!