Epitaf ili ...?


Ovaj blog sam pokrenuo s ciljem da ostane nešto zapisano o klapskom pjevanju, dijelu viške kulturne baštine koji je slučajno ili namjerno ostao marginaliziran na svome otoku. 

Danas se sve i svašta prezentira pod viško/komiškom tradicijom, pa se ne ustručava izmišljati i nove pojmove i/ili običaje.

O razlozima bi se moglo nadugo....

Godine 1987. (dakle prije punih 34 godine) u "Viškoj rici", listu SO Vis i Društva Višana i prijatelja otoka Visa iz Splita, objavljen je tekst "Viški kanat - usponi i padovi".  Autor teksta je Joško Repanić - Sardinjež (1939.-2017.), čovjek koji je bio posvećen viškoj tradiciji, osobito klapskom pjevanju. Bio je pjevač, pokretač klapa u Splitu i na Visu, marni kroničar i poznavatelj zbivanja u klapskom životu otoka Visa.

Pišući kako su klape „Komiža“, „Riva“ i „Neptun“ prestale s radom, „tako da se trenutno za viški kanat jedino čuje kroz pjevanje klape Brodosplit“, autor se pita: „Dokle?“ 

  

Joško Repanić je bio vršnjak mojega oca. Iako se u mnogočemu nismo slagali, povezivala nas je ljubav prema (poglavito viškoj) klapskoj pjesmi i želja da nešto učinimo kako bi je očuvali od nestanka.

A od nastanka teksta koji je bio svojevrsni epitaf viškoj klapskoj sceni prošlo je mnogo godina i događalo se niz događaja koji su dali odgovore na Joškovo pitanje.

Klapa „Brodosplit“ već je 1990. prestala biti promotorom viškog „konta“ jer je prestala s radom.  

Viške klape su "uskrsnule" baš te 1990. godine obnovom „Komiže“, a zatim 1991. i klape „Riva“. Godine 1994. se osnovala prva ženska klapa („Gusarica“). Od 1990. do 2009. godine na otoku Visu istovremeno djeluju bar 2 klape (1990.-1993.) a kasnije ih je čak 6 istovremeno djelovalo (2012. - 2015.). Joško Repanić je 2007.  godine inicirao a zatim su dvije otočne lokalne samouprave (Vis i Komiža) zajednički osnovale i obvezale se financirati jednu mušku klapu. Ambiciozan projekt je još 2010. godine morao iznjedriti nosač zvuka (cd) „Arijadna“)...



Kao kroničar viških klapskih zbivanja Joško Repanić je 2012. u glasilu „Hrvatska zora“ popratio koncert povodom Dana Grada Visa. O nastupu klape koju je sam osnovao napisao je: „glazbeno sve točno ispravno, ali blijedo za klapu koja je trebala biti perjanica muškog otočnog pjevanja“.

„Na sreću viškog otočnog pjevanja, na obzorju, tamo u Komiži, pojavljuje se klapa „Komiža“ koja je i ovom prigodom pokazala da napreduje u respektabilnu klapu,...“, napisao je između ostalog o klapi „Komiža“, a nastup klape „Gusarica“ ocijenio je: „Bilo je lipo i dobro.“

To je bilo te 2012. godine.

Joško Repanić je u „Javnoj besidi žalovanja“ povodom smrti maestra Đina Mladinea priznao kako je napravio jednu veliku pogrešku prema viškom otočnom klapskom pjevanju. Koju? To ostavljam drugima da procijene.

CD „Arijadna“ nikada nije snimljen.

U međuvremenu su (od 2015. do 2018.) prestale raditi (nastupati) 1 muška i sve 3 ženske klape.

Je li od 2012. godine klapa „Komiža“ uistinu napredovala u respektabilnu klapu, kako je najavio Joško Repanić, nije na meni prosuđivati ALI je činjenično stanje da je od 2013. do 2020. svaku godinu prolazila audiciju za nastup na festivale. Na otok je donijela 3. nagradu stručnog povjerenstva Omiškog festivala 2016. i 3. mjesto s Festivala klapske pisme u Posušju – 2019.).  Snimila je dva nosača zvuka („Klapa Komiža“ – 2016. i „Oto tako“ – 2019.). Na drugom su samo viške pjesme.

Joško Repanić je preminuo 2017. godine a s njegovim tekstovima koje je objavio na temu viškog klapskog pjevanja, nastojat ću i dalje upoznavati pratitelje ovog bloga.

U vremenu kad je Joško Repanić napisao tekst "Viški kanat - usponi i padovi" bilo je više duša na otoku nego danas ali su bile kudikamo teže prilike za organizirati klapu. Klape na Visu su životarile od 1990. do 2010. a onda je došlo do klapskog "boom"-a. Klapa "Komiža" je uspjela razbiti famu o ovisnosti prema stručnom voditelju i  učiniti iskorak. 

Zadnje 3 godine je došlo do stagnacije klapskog pjevanja na Visu, još prije tzv. korona krize. Ne bih htio pisati epitaf otočnom klapskom pjevanju ali se po sadašnjim pokazateljima ništa dobroga ne može prognozirati.  

                             Mićo Sviličić

 

 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Adio 2020.!