ĐINO MLADINEO - skladbe i obrade

Ovaj blog nastao je kako bi očuvao od zaborava pjevače i skupine kojima dugujemo što se danas hvalimo dugom klapskom tradicijom. 
Govoriti ili pisati o klapskom pjevanju na Visu nije moguće bez posebnog spomena na stare komiško/viške/pojorske napjeve. Izvođenjem tradicionalnih viških napjeva i pripremom nosača zvuka sa viškim pismama, klapa "Komiža" nastoji dati svoj skromni doprinos očuvanju i prezentiranju toga kulturnog blaga. 

Poput starih napjeva, dio naše baštine postale su i skladbe Đina Mladinea (1960.-2015.), jedinog glazbenog pedagoga s otoka Visa koji je svojim skladbama i obradama ostavio traga u klapskom svijetu. http://fdk.hr/osoba/dino-mladineo/
Uspješnim izvođenjem skladbi svog osnivača i dugogodišnjeg voditelja Đina Mladinea, klapa "Komiža" nastoji podsjetiti klapski svijet na pjesme kojima se od 1981. do 1997. predstavio na Večerima novih skladbi Omiškog festivala a koje su postale dio viške glazbene baštine, ali i baštine Omiškog festivala. 


Krajem prošle godine, bilo je pokušaja organiziranja koncerta povodom prve godišnjice njegovog preranog odlaska. Hvale vrijedno ali, na žalost, i neuspješno. Naime, većina mogućih izvođača do sada se vrlo rijetko "susretala" s opusom Oca viškog klapskog pjevanja. Za nadati se da će koncert ipak biti upriličen povodom neke buduće godišnjice jer autor živi dok god se izvode njegova djela. 

Do tada, na našem youtube kanalu  nastojimo skupiti do sada izvođene skladbe i obrade Đina Mladinea, https://www.youtube.com/playlist?list=PLSTuKJLxjP9N38iHwOKOeU0bRF6tbhauO pa očekujemo kako će nam i druge klape u tome pomoći. 

Na Večeri mješovitih klapa 51. FDK Omiš u Blatu na Korčuli 10. lipnja 2017. godine i kao gost na finalu ženskih klapa 51. FDK Omiš u Omišu, klapa "Komiža" se predstavila sa skladbom Đina Mladinea "Besida obo besidi" (stihovi: Joško Božanić)  

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!