35 godina od prvog nastupa na Omiškom festivalu

Ove godine navršava se punih 35 godina od prvog nastupa klape "Komiža" na Omiškom festivalu. Treba li uopće spomenuti kako je to prvi nastup jedne klape s otoka Visa na klapskom Olimpu? Bilo je to 1981. godine na 15. Festivalu. S jedne vremenske distance netko će se zapitati : Jel' se Komiža, kao jedna od kolijevki klapske pisme, mogla ranije predstaviti na "Omišu"? 
Omiški festival utemeljen je 1967. godine s ciljem očuvanja baštine ali i obrane izvorne narodne pjesme od naleta "šlageraja". Dogodilo se to u trenutku turističkog uzleta Dalmacije pa nije ni čudo što su organizatori prvih festivala bili Dalmacijaturist a zatim i Turistički savez Općine Omiš. A gdje su tih godina bili Komiža i Vis? 
Razdoblje između dva popisa stanovnika u od 1961. do 1971. bilježi najveći pad broja žitelja u povijesti Grada Komiže sa 3443 na 2421, ili čitavih 30 posto! Otok Vis je bio zatvoren kao "pogranična zona" JNA, razvoj turizma blokiran ... Tko je, osim možda osnivača klape "Komiža" tada još razmišljao o klapi kao dodanoj vrijednosti u turističkoj ponudi tada sputane Komiže? U trenutku nastanke klape "Komiža", prve organizirane komiške klapaše više se gledalo poput osobenjaka, a njihovu ljubav prema klapskoj pismi kao hir, pa čak i dišpet. U to vrijeme, u kulturno-umjetničkim društvima, kao i u životu (pa čak i ekonomiji) poznavalo se samo masovnost i količina. A u klapskom pjevanju standardi su ipak različiti.
Stoga, u takvom povijesnom kontekstu, osnivanje prve klape i prvi odlazak u Omiš još su i značajniji. 
Ova je slika nastala pred odlazak na 15. FDK Omiš u srpnju 1981. godine... 

Naslovnica prigodne brošure 15. FDK Omiš

U uglednom društvu klapa "Levut" - Korčula, "Mostar", "Šibenik", "Omiš", "Maestral" - Dubrovnik, "Jadrantrans", "Brodosplit" (ž), "Jadrija" - Šibenik, "Ošjak - Vela Luka, "DC" - Vranjic i "Lučica" - Split, 17.7.1981. debitirala je klapa Komiža...  
...otpjevavši napjeve "Dobra večer uzorita" (obr. Jakov Gotovac), "Projden kroz Pasike" (obr. Josip Veršić), "Sa izvora 'ladna voda izvire" (obr. Duško Tambača) i Oto muži s Palagruže" (obr. Đino Mladineo)

...a već sutradan, 18.7.1991., nastupila je i na Večeri novih skladbi sa pismom "Stori meštra Šibe" (stihovi: Joško Božanić/glazba: Đino Mladineo)



 Da netko ne bi pomislio da će se ovaj klapski portal baviti samo prošlim vremenima.... Namjera nam je svoje drage poklonike i sve druge koji "navrate", informirati i o aktualnim zbivanjima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Voji Borčić (1939. - 2022.)

Epitaf ili ...?

Adio 2020.!